Ambasadorul Federaţie Ruse la NATO, Dmitrii Rogozin, a declarat că recunoaşterea independenţei Kosovo va determina Federaţia Rusă să renunţe la respectarea integrităţii teritoriale ale unor republici ex-sovietice şi că acest precedent va crea o situaţie dramatică pentru întreaga Europă.
Oficialul rus a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, că problema creată în jurul provinciei Kosovo este una internaţională, deoarece modul în care va fi soluţionat acest conflict, va demonstra dacă se vor respecta sau nu normele dreptului internaţional adoptate în secolul XX. „Vom trăi oare şi în secolul XXI, bazându-ne pe aceste norme sau, cum a spus Dostoievski – dacă nu există Dumnezeu, atunci totul este permis. Sunt convins că se vor găsi o mulţime de „doritori”, de exemplu, în Spania, care vor spune: dacă regiunea Kosovo şi-a dobândit independenţa, de ce nu am putea şi noi să facem acelaşi lucru? În Irlanda de Nord, iarăşi se va începe un val de proteste, iar „Cutia Pandorei” se va deschide nu doar în Osetia de Sud, Abhazia sau Karabahul de Munte, ci în întreaga lume”, a declarat Rogozin.
În opinia oficialului rus, dacă, până în prezent, clasa politică din Rusia respecta integritatea teritorială a fostelor republici ex-sovietice, atunci această poziţie, după declararea independenţei regiunii Kosovo, se va schimba. „Această situaţie va fi un precedent dramatic pentru întreaga Europă şi pentru toate ţările lumii”, a mai adăugat Dmitrii Rogozin.
Precizăm că preşedintele misiunii ONU în Kosovo, Ioakim Ruker, a declarat marţi, că provincia Kosovo îşi va atinge scopul şi va primi statutul de ţară independentă în cel mai apropiat timp. „Sunt sigur că regiunea Kosovo în scurt timp va deveni independentă, iar comunitatea internaţională dă garanţii că împărţirea provincii pe principiul etnic nu va avea loc”, a declarat Ruker în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul ONU a mai adăugat că autorităţile kosovare trebuie să convingă comunitatea internaţională că minoritatea etnică, de asemenea, este parte componentă al acestui teritoriu şi Kosovo are nevoie nu doar de un viitor democratic, ci şi de unul polietnic.
Potrivit presei sârbe, în prezent, recunoaşterii independenţei acestei regiuni i s-au opus Rusia, China, Vietnam, Indonezia şi Republica Africa de Sud, iar susţinătorii sunt SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Belgia, Cehia şi Panama.
Lasă un răspuns